Internet

4 pogreške pri registraciji domene

Pogreške pri registraciji domene
Agit.hr
Objavio: Agit.hr

Iako je uzimamo zdravo za gotovo, web domena glavni je identitet Vaše Internet stranice. Možete zamisliti web domenu kao mjesto u luci, a svoju web stranicu kao brod ili pak usporediti domenu sa službenim imenom svakog pojedinca, a stranicu s nizom nadimaka koji mu mogu biti nadjenuti.

Najjednostavnije rečeno, web domena je adresa na kojoj se nalazi Vaša web stranica. Kako bi promet na stranici bio optimalan, postoji nekoliko čestih pogrešaka koje treba izbjeći pri registraciji domene.

1. Provjerite postoji li već web domena sličnog imena

Ovo je prvi korak u registraciji domene i jedna je od najčešćih pogrešaka. Postoji neograničeno mnogo opcija imena domena, no ipak, u današnjem se svijetu često događa da različite firme ili pojedinci iz istog polja registriraju slične web domene.

Slično ime domene

Prije nego što registrirate domenu, provjerite ne postoji li već vrlo slična.

Iako to samo po sebi nije zabranjeno, moguće je da ćete dobiti negativnu kritiku o krađi prometa ako je druga domena starija od Vaše ili će dio prometa na Vašoj stranici biti beznačajan jer će se raditi o posjetiteljima koji su slučajno završili na Vašoj stranici.

2. Razlike u naslovu web stranice i domene

Budite dosljedni – neka ime domene bude isto ili slično naslovu stranice jer će Vas posjetitelji zapamtiti po sadržaju stranice. Potpuno različita URL adresa i naziv web stranice zbunit će posjetitelje i ostavit će neugodno iskustvo po kojem će Vas pamtiti. Web stranica omogućava Vam veći promet i umreženost, stoga nemojte uništiti njen potencijal u samom početku.

3. Pazite na slova i pravopis

Prvi trik je izbjegavati koristiti ista slova jedno za drugim poput „vaššal“ za hipotetsku stranicu o šalovima. Možda se Vama čini očito kako bi se ta web domena trebala upisivati, no posjetiteljima neće uvijek biti jasno i moguće je da će odustati od pronalaska stranice.

Također, izbjegavajte slova poput „š, ž, č, ć i đ“ u nazivu web domene, pogotovo ako ciljate na međunarodno tržište ili publiku. U većini slučajeva na internetu ovakva slova mijenjamo s „z, s, c, d i ch“ ako je potrebno imitirati zvuk te uzmite u obzir da strane tipkovnice uopće nemaju opciju pisanja gore spomenutih suglasnika.

Zadnji savjet po pitanju samog izgleda imena tiče se pravopisa. Ako je domena koju želite već zauzeta, nemojte zaobići problem mijenjajući zapis riječi. Na primjer, domena koju ste htjeli je „hrvatskisokovi“, ali ste otkrili da je zauzeta i odlučili ste iskoristiti „hrvackisokovi“ jer zvuči isto. Ovdje činite veliku pogrešku jer nitko neće zapamtiti da se Vaša domena piše na poseban (i pogrešan) način, već će sav promet otići na originalnu stranicu s ispravnim nazivom.

4. Kratko i jasno

Umjesto da domena Vaše stranice bude sastavljena od 5 riječi koje donekle opisuju tematiku Vaše stranice, odaberite jednu ili dvije riječi koje će posjetitelji lako zapamtiti i znati sami napisati. Bolje je pogoditi bit nego nadugo i naširoko opisivati.

O autoru

Agit.hr

Agit.hr

Objavljujemo sadržaje različite tematike, a ponajviše se usredotočujemo na ljepotu i zdravlje, slobodno vrijeme, rad na kući, posao i financije, internet, odnose i veze.