Internet

5 načina za očuvanje privatnosti u digitalnom svijetu

Digitalni svjet
Agit.hr
Objavio: Agit.hr

Privatnost na internetu postala je vruća tema posljednjih godina. Prema Pew istraživačkom centru, više od 86 posto internetskih korisnika poduzelo je korake kako bi prikrilo svoju internetsku povijest. Ali jednostavno brisanje povijesti pretraživanja nije dovoljno. Računala pohranjuju podatke koji ostaju čak i nakon brisanja povijesti pretraživanja.

Vaše računalo neprestano prikuplja i pohranjuje informacije dok surfate webom. Uči vaše lozinke, nudi opcije automatskog popunjavanja i preuzima datoteke i informacije za koje možda niti niste niti svjesni da preuzimate.

Internet prati informacije i dok pretražujete. Prati koje web stranice posjećujete, gdje unosite svoje podatke i još mnogo toga. Sigurnost na internetu može biti težak zadatak. Ako želite naučiti kako ostati sigurni, pročitajte ovih pet načina koji će vam pomoći održati privatnost u digitalnom svijetu.

1. Ažuriranje, ažuriranje i ažuriranje

Ažuriranja mogu biti dosadna. Mnogi ih korisnici na webu odbiju ili u potpunosti zaborave na njih. To može predstavljati veliki sigurnosni rizik. Web preglednici i operativni sustavi nude ažuriranja koja pomažu da njihov softver radi nesmetano.

Ali ova ažuriranja mogu sadržavati i nove sigurnosne značajke za zaštitu od novih prijetnji. Bez ovih ažuriranja vaši sustavi mogu biti u opasnosti. Također je važno zapamtiti ažurirati bilo koji sigurnosni softver koji koristite.

2. Provjerite postavke

Društveni mediji izvrstan su način povezivanja s prijateljima, oglašavanje ili samo zabave. Ali to može predstavljati i veliki rizik za vašu sigurnost. Provjerite postavke društvenih mreža kako biste bili sigurni da održavate privatnost.

Samo vaši prijatelji ili sljedbenici trebali bi moći vidjeti osobne podatke. Čak i s postavkama privatnosti, dobro razmislite prije nego što objavite osjetljive podatke poput svog telefonskog broja.

3. Odjava

Bez obzira koristite li zajedničko računalo ili vlastiti osobni laptop, bilo bi dobro da se odjavite s bilo koje web stranice ili društvene mreže kada završite s njihovim korištenjem. Ako to ne učinite, ove će web stranice moći nastaviti pratiti vašu web povijest. Te bi podatke trebali koristiti samo u marketinške svrhe, poput načina na koji Facebook prati vaša pretraživanja weba za prilagođavanje oglasa koji se pojavljuju na vašoj stranici.

Ali to se još uvijek može smatrati narušavanjem privatnosti. Ako upotrebljavate zajedničko računalo, dvaput provjerite jeste li odjavljeni iz svega i ne spremate lozinke ili informacije. Inače, inače možete nesvjesno dati osjetljive podatke.

4. Razmislite dvaput prije nego što objavite ili date informacije

Vjerojatno ste čuli da ono što dospije na internet ostaje na internetu. To je definitivno točno i trebalo bi razmotriti prije nego što objavite, pritisnete Pošalji ili date bilo kakve informacije na mreži. Čak i ako izbrišete objavu ili sliku, oni će i dalje ostati pohranjeni na Internetu.

Također biste trebali dobro razmisliti prije nego što unesete bilo kakve podatke na web stranicama. Informacije unosite samo na uglednim web stranicama i nikad ih ne pružajte ako niste sigurni da je web stranica sigurna.

5. Redovito vršite čišćenje

Čak i ako ste sigurni da ne preuzimate loše datoteke, ne pohranjujete podatke ili ne ostajete prijavljeni na web stranicama, dobra je ideja pokrenuti čistač.

Aplikacija poput CCleanera briše povijest vašeg web preglednika, odjavljuje vas s web stranica, briše sve podatke koje ste spremili tako da se ne mogu automatski popuniti i još mnogo toga. CCleaner je bitan element svakog mrežnog sigurnosnog plana.

O autoru

Agit.hr

Agit.hr