Internet

5 najboljih načina za povećanje Wi-Fi signala

Povećanje WI-FI signala
Agit.hr
Objavio: Agit.hr

Za poboljšanje jačine i dometa vašeg Wi-Fi signala poduzmite ove korake:

  • Ažurirajte softver usmjerivača.
  • Dodajte pojačalo signala.
  • Isprobajte bežičnu pristupnu točku.
  • Isprobajte alate za provjeru kvalitete usluge.
  • Odspojite zastarjeli usmjerivač.

1. Ažurirajte softver usmjerivača

Proizvođači usmjerivača poboljšavaju svoj softver i objavljuju ažuriranja firmvera kako bi poboljšali performanse svojih proizvoda. Povremeno ažurirajte firmver usmjerivača, čak i ako nemate problema s usmjerivačem zbog sigurnosnih ažuriranja i drugih poboljšanja.

WI-FI usmjerivač

Povremeno ažurirajte firmver usmjerivača, čak i ako nemate problema sa njim.

Što učiniti: Neki usmjerivači imaju ugrađeni postupak ažuriranja, ali većina starijih modela zahtijeva da pronađete ažuriranje i preuzmete ga od proizvođača opreme.

Razmislite o nadogradnji snažnije antene na usmjerivaču. Neki proizvođači usmjerivača oglašavaju antene visokog učinka na svojim proizvodima, ali one su obično dostupne samo na skupim modelima.

2. Dodajte pojačalo signala

Dvosmjerna pojačala pojačavaju bežični signal u oba smjera – kod uploada i downloada.

Što učiniti: dodajte pojačalo Wi-Fi signala (ponekad se naziva i pojačavač signala) usmjerivaču, pristupnoj točki ili Wi-Fi klijentu na koji se antena obično povezuje.

3. Isprobajte bežičnu pristupnu točku

Tvrtke ponekad koriste desetke bežičnih pristupnih točaka (AP) za pokrivanje velikih poslovnih zgrada. Mnogi domovi ne bi imali koristi od pristupnih točaka, ali velike rezidencije mogu. Bežične pristupne točke pomažu u pokrivanju onih teško dostupnih kutnih soba ili vanjskih terasa.

Što učiniti: Ako dodate pristupnu točku u kućnu mrežu, morate je povezati s primarnim usmjerivačem. Drugi širokopojasni usmjerivač često se može koristiti umjesto uobičajene pristupne točke jer mnogi kućni usmjerivači nude “način pristupne točke” posebno u tu svrhu.

Upotrijebite Wi-Fi Extender: Klijenti koji su predaleko od izvornog usmjerivača ili AP-a mogu se umjesto toga povezati na istu lokalnu bežičnu mrežu putem Extendera.

4. Isprobajte alate za provjeru kvalitete usluge

Kada više osoba koristi istu Wi-Fi vezu, prikazuje se kvaliteta usluge. QoS alati ograničavaju količinu propusnosti koju koriste aplikacije. Možete odrediti koje su aplikacije i usluge preferirane, pa čak i postaviti prioritete za različito doba dana.

QoS sprječava pogoršanje vašeg streaming video zapisa kada svi u vašoj kući odluče istodobno prenijeti datoteke ili igrati svoje omiljene video igre. I dalje mogu prenositi datoteke i igrati igre, ali sporije, kako biste mogli uživati ​​u filmu.

Što učiniti: Promijenite postavke QoS-a koje su obično instalirane u naprednim postavkama sučelja usmjerivača. Možda ćete vidjeti i postavke igara ili multimedije koje daju prednost propusnosti za određene programe.

Napomena: Ne očekujte da ćete pronaći ove praktične alate na starim usmjerivačima. Ako ne možete pronaći postavke za ovo, vaš će usmjerivač možda trebati ažuriranje.

5. Odspojite zastarjeli usmjerivač

Kao i u svim ostalim poljima tehnologije, i proizvođači opreme poboljšavaju svoje proizvode. Ako već godinama upotrebljavate isti usmjerivač, primijetit ćete ogromna poboljšanja u Wi-Fi mreži samo kupnjom usmjerivača trenutne generacije. Trenutni standard za usmjerivače je 802.11ac i na snazi ​​je 802.11ax.

Ako koristite usmjerivač na standardnim 802.11g ili 802.11b, ne možete puno učiniti za njegovo poboljšanje. Ni brži usmjerivači 802.11n ne mogu pratiti AC standard.

Što učiniti: Kupite novi usmjerivač koji radi po trenutnom standardu.

O autoru

Agit.hr

Agit.hr