Dom i vrt

5 savjeta za njegu bonsai biljke

Bonsai biljka
Agit.hr
Objavio: Agit.hr

Bonsai je japanska tradicija uzgajanja biljaka u posudama koje su izgledom jednake većim stablima u prirodi. Originalno iz Kine no u Kini se ne radi o jednom stabalcu već o cijelim malim vrtovima i prizorima iz prirode koji su zasađeni u posude. Ovakav način uzgoja biljaka zahtijeva posebnu brigu i nije ga tako lako održavati kao obične kućne biljke, a savjete kako najbolje očuvati svoj bonsai pročitajte u nastavku teksta.

Postoji nekoliko najpopularnijih biljaka koje se koriste za bonsai. Izbor biljke ovisi o tome u kakvom podneblju živite te hoćete li svoj bonsai držati izvan ili unutar kuće.

Od vanjskih biljaka najpoznatije su:

  •  brijest,
  • gingko,
  • javor,
  • smreka.

Česte bonsai biljke za zatvorene prostore su:

  • žad,
  • fikus.

Kod nas se u dućanima najčešće može naći fikus bonsai od kojih je najpoznatiji fikus ginseng – biljka debljeg debla, s tamnozelenim listovima te koju je lako održavati.

Kako se brinuti o bonsai biljci?

1. Zalijevanje

Definitivno najbitnija stvar kod uzgoja bonsaija je redovito zalijevanje. Naravno, koliko često trebate zalijevati ovisi o vrsti biljke koju ste odabrali, no većina bonsai biljaka zahtijeva dosta vode jer se radi o umanjenim verzijama inače velikih biljaka. Najbolje je provjeriti prstom kakva je površina zemlje i zaliti biljku ako je u dubini do 1 cm suha. Zalijevajte biljku dok voda ne počne izlaziti kroz rupe na dnu plastične vaze – to možete raditi iznad umivaonika ili kade te je dobro držati biljku na dodatnoj plastičnoj podlozi kako bi zaostala voda naknadno mogla iscuriti.

2. Oblikovanje

Velik broj bonsai biljaka pogodan je za oblikovanje. Budući da želite da vaše drvce čim više podsjeća na primjerak u prirodi, potrebno je usmjeriti rast biljke. Ovo je moguće koristeći tanku špagu ili žicu i drvene letvice. Ovisno o željenom izgledu, povežite 2 grančice u smjeru kako želite da rastu i s vremenom ćete ih moći ukloniti, a Vaš će bonsai izgledati kao što bi bio u prirodnoj veličini.

3. Podrezivanje

Kako biste pospješili rast biljke, potrebno je podrezivati grančice na vrhu jer time ubrzavate proces.

Podrezivanje bonsaja

Da bi bonsai brže rastao, potrebno ga je podrezivati.

Podrezivanje ne služi samo održavanju zdravlja biljke već i kako biste postigli željeni oblik. Slično kao što se oblikuju grmovi u vrtovima. Osim toga, svaki suhi listić najbolje je počupati kako bi drvce izgledalo zdravo.

4. Presađivanje

U prosjeku je potrebno presađivati bonsai drvce svakih par godina, a pritom odstranjujete višak korijena čime pomažete održati zdravlje biljke. Najbolje je odrezati korijenje na rubovima te ono koje je osušeno ili gnjilo. Gnjilo korijenje pokazuje potrebu za boljim provodnim sustavom, tj. za pretjeranim zadržavanjem vode u vazi.

5. Zemlja

Kao i kod svih biljaka, važno je izabrati pravu zemlju u koju ćete zasaditi svoje drvce. Mnoge bonsai biljke dolaze već zasađene, no postoje mješavine zemlje namijenjene isključivo bonsai drvcima što će osigurati optimalne uvjete za rast.

Sve u svemu, bonsai biljke prekrasni su ukrasi za vrt ili unutrašnjost doma, no zahtijevaju određenu razinu održavanja koja je viša nego za obične kućne biljke. Ako se pravilno brinete o njemu, s vremenom ćete imati pravo stabalce koje će upotpuniti svaki interijer.

O autoru

Agit.hr

Agit.hr

Objavljujemo sadržaje različite tematike, a ponajviše se usredotočujemo na ljepotu i zdravlje, slobodno vrijeme, rad na kući, posao i financije, internet, odnose i veze.