Dom i vrt

5 trikova za osvježenje kuhinje u jednom danu

Osvježavanje kuhinje
Agit.hr
Objavio: Agit.hr

Kuhinja, pogotovo ako u istoj sobi imate blagovaonicu, srce je doma. U tom prostoru provodimo najviše vremena. Neki s više, drugi s manje zadovoljstva, ali to je definitivno prostor u kojem možemo izraziti svoju kreativnost bez ograničenja.

Svi želimo da nam kuhinja bude što funkcionalnija, prilagođena našim željama i dovoljno velika da u njoj možemo raditi sve što poželimo. Mnogi od nas sanjaju o potpuno novoj kuhinji, ali zaboravljamo da uz malo posla koji možemo završiti u dan-dva možemo učiniti puno.

Iako se čistoća i urednost kuhinje mogu postići redovitim čišćenjem i pospremanjem, nedostatak prostora možemo riješiti s nekoliko trikova, a gotovo ga u potpunosti možemo obnoviti sami! Ako ste donedavno vjerovali da vam treba novac za potpuno novu kuhinju, evo nekoliko ideja koje možete primijeniti u praksi za dan-dva, a kuhinja će vam izgledati kao nova.

1. Uklonite vrata kuhinjskog ormarića

Jednostavan i vrlo jednostavan korak koji dovodi do velike promjene u vašoj kuhinji je uklanjanje vrata kuhinjskog ormarića. To će vam dati dodatni prostor, kuhinja će izgledati otvorenije, imat ćete malo više posla samo kod čišćenja prašine.

2. Zamijenite sudoper ili samo slavinu

Najkorišteniji element u kuhinji definitivno je sudoper, a nakon njega slavina. Brza i jednostavna promjena može biti zamjena sudopera ili samo slavine. Čini se kao mala i beznačajna promjena, ali to je izvrsna odluka. Možete se odlučiti za neku posebnu vrstu slavine koja će se na kraju najviše isticati u prostoru vaše kuhinje.

3. Dodajte vješalice na zid

Svi znamo da u kuhinji često ponestaje prostora za ono što nam zaista treba – posebno kuhinjske krpe koje nemamo gdje staviti pa na kraju leže na stolu, dodatni kuhinjski ‘alat’ i još mnogo toga.

Ovaj se problem može brzo riješiti. U tom se slučaju kuhinja može lako osvježiti postavljanjem dviju ili više vješalica na zidove, na najprikladniji prostor, između peći i sudopera, na koje kasnije možemo objesiti razne stvari, posebno kuhinjske krpe ili pribor.

4. Zamijenite svjetla

Svi znamo koliko je važna svjetlost u našim domovima. Možemo reći da čak i diktira prostranost i toplinu u domu koja je uvijek poželjna i potrebna. Neki imaju sreću da imaju dovoljno velike prozore, pravi raspored stana ili kuće i već sa svim tim elementima dobivaju dovoljno prirodnog svjetla, dok drugi moraju pronaći nešto drugačije i koristiti poneki trik.

U kuhinji i ostalim prostorijama možemo puno učiniti s umjetnim svjetlima. Zamijenite stare novima, većima i svjetlijima, a dodatno možete upotrijebiti i stojeću svjetiljku koja će vam poslužiti i kao ukrasni element.

5. Prebojajte određene elemente

Brzo osvježenje kuhinje može se postići prebojavanjem određenih dijelova ormarića, polica ili stalaka. Odaberite svoju omiljenu boju, samo pripazite da se elementi, ukrasi i dekor međusobno podudaraju.

Također vodite računa da boje u središnjem prostoru doma ne budu prekričave. U svim prostorijama kod kuće, a posebno u kuhinji, najbolje je slijediti pravilo ‘manje je više’. To se uvijek pokaže kao dobra odluka.

O autoru

Agit.hr

Agit.hr