Odnosi i veze

6 načina da pokažete poštovanje u vezi

Poštovanje u vezi
Agit.hr
Objavio: Agit.hr

Poštovanje znači da prepoznajete da je vaš partner cjelovita osoba, a ne samo način da dobijete ono što želite. To znači da znate da vaš partner ima drugačija iskustva i mišljenja od vas, i to je u redu. Lako je reći da nekoga poštujete, ali pokazati to poštovanje djelima može ipak biti malo kompliciranije. Samo zato što fizički ne nanosite štetu partneru, NE znači da se prema partneru ponašate s poštovanjem.

U nastavku je nabrojano i objašnjeno šest načina na koje prema partneru u vezi možete pokazati poštovanje.

1. Pokažite povjerenje

Povjerenje je bitno u bilo kakvoj vezi, pa tako i onoj romantičnoj. No to znači puno više od vjerovanja da vas partner neće prevariti, a osjećaj povjerenje nije ni približno toliko moćan kao kad svojih postupcima pokazujete da vjerujete svom partneru.

Povjerenje se može pokazati tako da partneru ne šaljete konstantno poruke ili upućujete pozive. Umjesto toga, pošaljite jednu poruku ili jednom nazovite. Ostavite poruku da mislite na njih i da se nadate da ćete se uskoro čuti. To pokazuje da im vjerujete da će vas kontaktirati kada mogu i da znate da vaša bolja polovica cijeni vaš trud i pažnju.

Ovo bi se trebalo podrazumijevati, ali nemojte bez dopuštenja dirati ili prolaziti kroz telefon ili osobne stvari partnera. Ako imate čudan osjećaj da pokušavaju nešto sakriti od vas, razgovarajte s njima o tome. Nema potrebe pokretati dramu i svađu ako se ništa ne događa i ako ste u krivu.

2. Vodite računa o tome kako komunicirate

Komunikacija je jedan od najvažnijih, ali i najtežih dijelova veze. To je zato što biti otvoren i iskren prema partneru znači biti otvoren i iskren prema sebi samom.

Ne očekujte da će vam partner čitati misli. Ako ste uzrujani, važno je da otvoreno razgovarate o onome što vas muči. Nemojte optuživati. Koristite izjave poput “osjećam se zanemareno i nevažno kad otkažeš planove u zadnji čas” ili “Nervira me kad me stalno tražiš da se družimo dok učim. Zaista cijenim kad drugi poštuju moje vrijeme.”  Vaše emocije su uvijek važne — nemojte se osjećati loše zato što imate te emocije.

Ponekad dolazi do nesuglasica, to je potpuno u redu. Kad ste u takvoj situaciji, nemojte nestati ili prekinuti komunikaciju. Ako ništa drugo barem recite partneru da ste uzrujani i da vam treba malo vremena da se ohladite i saberete misli prije nego razgovarate. Na ovaj način neće imati osjećaj da ih ignorirate ili da mislite da su njihovi osjećaji nevažni.

Komunikacija doduše i nadilazi riječi. Svom partneru možete pokazati da vam je stalo tako da nosite parfem koji im se sviđa, donesete im cvijeće ili slušate njihovu najdražu playlistu.

3. Budite pouzdani i odgovorni

Ogroman dio veze čini povjerenje, ali kako vjerovati nekome tko stalno otkazuje planove ili, još gore, laže?

Kad isplanirate nešto, ispunite to. Nemojte pristati na večeru na koju niste sigurni hoćete li stići. Umjesto toga, budite odgovorni. Vodite kalendar i provjeravajte ga kad s partnerom stvarate planove. Nemojte reći da ćete nazvati, pa onda ne napraviti to. Umjesto toga, stavite si podsjetnik na telefon. Biti pouzdan znači poštivati vrijeme i emocionalnu energiju vašeg partnera.

Naravno, uvijek će biti trenutaka kada jednostavno nećete imati izbora i morat ćete otkazati—problemi u obitelji, razboljeli ste se, zaboravili ste na veliki test za koji morate učiti, itd. Ne biste se smjeli osjećati krivima (ili biti natjerani na osjećaj krivnje!) kada su u pitanju takve okolnosti. No, uvelike će vam pomoći ako pokažete da ste svjesni učinka te radnje (bez obzira je li ona pod vašom kontrolom ili ne) na vašeg partnera. Ispričajte se, ponudite neki drugi dan ili termin i obavezno im se javite čim budete slobodni.

4. Potaknite vrijeme koje provedete razdvojeni

Kad ste u novoj vezi, možda ste toliko uzbuđeni da želite svo vrijeme provoditi s partnerom. To je potpuno normalno. Ali vrlo lako zbog toga možete zanemariti ostale važne veze u vašem životu, poput obitelji i prijatelja. Jedna osoba – bez obzira koliko je sjajna – ne može zadovoljiti sve vaše društvene i emocionalne potrebe.

Svatko i s vremena na vrijeme treba mali odmor od svoje bolje polovice. Provoditi vrijeme sami ili s drugi ljudima znači da oboje možete rasti kao pojedinci. Oboje tako možete unositi nove ideje i aktivnosti u vaš odnos, čineći ga uzbudljivim i zanimljivim. Također vam oboje daje priliku da razgovarate o svom odnosu s prijateljima i obitelji. Tko se ne bi želio hvaliti sa svojom novom ljubavi?

5. Cijenite svoje različitosti

Ne kritizirajte svog partnera zbog ideja ili interesa koje ime. Možete se ne slagati s nekime, a i dalje poštivati njegovo mišljenje i stav. Dio onoga što veze čini nevjerojatnima su upravo razlike! Vaš vam partner može pomoći da svijet vidite iz nove perspektive, čak i ako se u konačnici ne predomislite. Možete pokazati partneru da ih cijenite odlaskom na njihovu utakmicu ili umjetničku predstavu, čak i ako nikada sami od sebe ne biste kročili na igralište ili u galeriju.

Različitosti u vezi

Možete se ne slagati s partnerom, a i dalje poštivati njegovo mišljenje i stav.

Prihvatite granice svog partnera, čak i kada se razlikuju od vaših. Ako se vaš partner ne želi ljubiti u javnosti, seksati ili lagati roditeljima, nemojte prisiljavati. To je prinuda, a potencijalno i nasilje.

6. Upoznajte sebe same

U vezi, druga osoba nije jedina koju upoznajete – sve bolje upoznajete i sebe same. Biti u vezi može vam pomoći shvatiti što želite i trebate od ljudi s kojima ste bliski. Gdje ste i oko čega spremni na kompromise? Koje kvalitete nadopunjuju vaše? Koje su to temeljne vrijednosti kod kojih jednostavno niste spremni na kompromis?

Možda vam uopće ne smeta što vašeg partnera ne zanima R&B, a vi se time bavite, ali ne možete podnijeti da je vaš partner zloban prema vašoj mački. Upoznajte sebe same kao individualce i kao partnera. Poznavanje sebe samih pomaže vam u boljoj komunikaciji, a vaš će partner to sigurno cijeniti.

Poznavanjem svojih vlastitih granica puno je lakše znati kada su one pređene i kada biste jednostavno trebali prekinuti vezu. Pokazivanje poštovanja možda zvuči komplicirano, ali zapravo nije. Sve se na kraju krajeva svodi na to da slušate svog partnera i budete ljubazni.

O autoru

Agit.hr

Agit.hr

Objavljujemo sadržaje različite tematike, a ponajviše se usredotočujemo na ljepotu i zdravlje, slobodno vrijeme, rad na kući, posao i financije, internet, odnose i veze.