Dom i vrt

Kakva je budućnost solarne energije?

Solarna energija
Agit.hr
Objavio: Agit.hr

U današnjem svijetu sve veće potrošnje energije, polako se okrećemo prema obnovljivim izvorima energije, svjesni da stare izvori energije nisu vječni te da postoje puno efikasniji načini koji ne štete okolišu. Jedna od vrsta korištenja obnovljive energije su solarni kolektori, tj. solarni paneli. Iako se možda ne nalaze u svakome kućanstvu, mnogi se prebacuju na takav izvor toplinske energije.

Općenito, solarni kolektori su uređaju koji sakupljaju, tj. koncentriraju Sunčevo zračenje i koriste ga zagrijavanje vode. Energija koju prevode u toplinu može se koristiti za centralni sustav grijanja. U nastavku teksta obradit ćemo neke vrste solarnih kolektora, njihove karakteristike i prednosti.

Vrste solarnih kolektora

Osim onih koji se koriste za zagrijavanje vode, postoje i kolektori za grijanje zraka te solarni tornjevi, no najčešće se koriste solarni paneli za grijanje vode.

1. Ne-koncentrirajući kolektori

Solarni termalni kolektori dijele se na ne-koncentrirajuće i koncentrirajuće. Kod ne-koncentrirajućih, površina koja prima Sunčevo zračenje jednake je veličine kao ona koja ga upija i prevodi. Često se takvi paneli bojaju u tamnu crnu boju kako bi upijanje zračenje bilo maksimalno. Energija sakupljena na taj način sakuplja se hlađenjem panela određenom tekućinom (najčešće vodom ili glikolom) kroz cijevi spojene na panel. Ne-koncentrirajući se najčešće koriste u kućanstvu i industriji.

2. Koncentrirajući kolektori

Za razliku od njih, koncentrirajući kolektori imaju puno veću površinu primanja zračenja od one koja ga upija. Iz tog razloga postoji ogledalo usmjereno na upijajuću površinu te ona, kao i kod ne-koncentrirajućih, ima cijevi za hlađenje. Ovakav se tip kolektora koristi u tvornicama koje koriste Sunčevu energiju i prevode je u električnu.

Prednosti i mane solarne energije

Mnogima nije poznato, ali smatra se da bi se Sunčevom energijom mogle zadovoljiti globalne potrebe za energijom – i to uzevši u obzir da se koristi samo malen dio takve energije. Korištenje Sunčeve energije je ne samo dobro za okoliš nego i za ekonomiju. No, u odnosu na potrošne izvore energije, Sunčeva je energija još uvijek relativno skupa zbog tehnologije koju je potrebno razviti no sa sve većim rasprostranjivanjem, troškovi bi se trebali smanjiti.

Ako se promatra sa stajališta pojedinca, dugoročno je financijski isplativija jer nije potrošna, ali je važno napomenuti da ovisi o vremenu – iako Sunčevo zračenje dopire do nas kroz svakakve vremenske prilike, njegov se intenzitet razlikuje. Kao što je već spomenuto, solarna se energija može primijeniti na različite načine – od grijanja vode, grijanja bazena, kao centralni grijaći sustav, može se prevoditi u električnu energiju itd.

Prednosti solarne energije

Smatra se da bi se Sunčevom energijom mogle zadovoljiti globalne potrebe za energijom.

Održavanje solarnih kolektora ili panela relativno je jednostavno i jeftino, ali sami uređaji zahtijevaju tehnološki napredak no sve što je novo zahtijeva neku dozu unapređenja, koje će u jednom trenutku postati „normalno“ i troškovi će se stabilizirati, a budući da je korištenje Sunčeve energije dugoročno isplativije od dosadašnjih grijaćih sustava, smatramo da se isplati uložiti u takvu tehnologiju.

Da zaključimo, iako je razvoj tehnologije potrebne za sustavno korištenje solarnih kolektora naizgled skup, dugoročno se isplati pogotovo s obzirom da je ovakav sustav relativno neutralnog učinka na okoliš što je vrlo značajno u današnjem svijetu gdje se na mnoge načine zagađuje priroda. Čak i ako zanemarimo pozitivan utjecaj na okoliš, solarna je energija održiv i stalan izvor energije koji je puno profitabilniji od poznatih.

O autoru

Agit.hr

Agit.hr