Ljepota i zdravlje

Djeluju li čajevi za mršavljenje?

Čaj za mršavljenje
Agit.hr
Objavio: Agit.hr

Skloni smo mišljenjima kako je čaj za mršavljenje novi fenomen, uveden u wellness ludilo 21. stoljeća i internetsku kulturu opsjednutu imidžom.

Ovo ne može biti dalje od istine, jer sastojci modernog biljnog čaja za mršavljenje datiraju tisućama godina unatrag i koriste se diljem svijeta za promicanje dobrog zdravlja.

Čaj koji se prodaje kao  čaj za mršavljenje obično je mješavina crnog čaja, bijelog čaja i biljnih čajeva. Sastojci se biraju na temelju njihovih navodnih svojstava koja uzrokuju gubitak težine. To uključuje brži metabolizam i smanjenje apetita.

Različite vrste čaja za mršavljenje

Postoje različite vrste čajeva za mršavljenje, a tvrdi se kako djeluju na različite načine. Najučinkovitiji čajevi za mršavljenje su:

1. Zeleni čaj je u Aziji poznat već stoljećima. Za razliku od crnih čajeva, koji nastaju fermentacijom listova čaja, zeleni čajevi su nefermentirani. To ostavlja više polifenola u čaju. Crni čaj ima 3-10% polifenola, a zeleni 30-40%. Zbog visokog sadržaja polifenola, zelenom čaju pripisuje se niz povoljnih učinaka na zdravlje, od normalizacije krvnog tlaka do smanjenja šanse za razvoj raka. Nije toliko jak da biste preko noći izgubili koji kilogram dok se dopisujete s prijateljicom.

Vjerojatno se pitate koliko čaja trebate popiti. Ovdje su mišljenja stručnjaka podijeljena. Neki preporučuju do deset šalica dnevno, drugi do tri, a opet treći preporučuju četiri do pet šalica.

2. Žuti čaj izvrstan je način za mršavljenje preko noći. Dokazano je da brže sagorijeva višak masnoće, pa je ovaj zimski žuti čaj jedan od najtraženijih napitaka u borbi protiv mršavljenja.

Istraživanja su potvrdila da žuti čaj ubrzava sagorijevanje viška masnoće i povećava potrošnju energije potrebne za probavu, apsorpciju i metabolizam hrane. Enzim sadržan u čaju također potiče oksidaciju masti, što rezultira smanjenjem masnog tkiva. Čaj se proizvodi isključivo u Kini. Zlatno žuta tekućina trebala bi biti toliko učinkovita da možete izgubiti dva do tri kilograma tjedno ako je pijete redovito.

3. Oolong ili plavi čaj – je djelomično fermentirani čaj. Pomaže pri mršavljenju, jer potiče sagorijevanje masti i ubrzava metabolizam i probavu.

4. Čaj od listova breze čisti krv i ima diuretski učinak.

5. Kopriva ubrzava izlučivanje viška vode iz organizma, sprječava upale i ubrzava metabolizam.

6. Čaj od kupina ima diuretski učinak i ubrzava eliminaciju toksina iz organizma.

7. Zelena zob podržava prirodno čišćenje i detoksikaciju organizma. Ubrzava metabolizam.

8. Čaj od šipka okrepljuje, ubrzava razgradnju masnih stanica i metabolizam.

9. Čaj od borovnice štiti želudac, ubrzava probavu i štiti od upala.

10. Čaj od bazge opušta, umiruje i daje ugodan osjećaj topline. Jača učinke dijeta za mršavljenje.

11. Čaj od maslačka čisti krv i ubrzava metabolizam.

12. Čaj od Krkavine ublažava prehladu i ubrzava razgradnju masnoća u tijelu.

13. Velika preslica štiti mokraćovode i bubrege. Ima detoksikacijski i diuretski učinak.

Djeluje li stvarno čaj za mršavljenje?

Zaključak: čaj za mršavljenje ne može uzrokovati gubitak težine ako unosite više kalorija nego što ih sagorijevate.

Gubitak težine

Čaj pomaže u sagorijevanju masnoće s normalnim unosom kalorija.

No, budući da vam potencijalno pomažu sagorijevati masnoće, obuzdavati apetit, pobijediti zatvor i potaknuti metabolizam, čajevi za mršavljenje – kada se koriste na siguran način – mogu podržati vašu zdravu prehranu i pomoći vam da izgubite više kilograma nego što biste inače izgubili.

O autoru

Agit.hr

Agit.hr

Objavljujemo sadržaje različite tematike, a ponajviše se usredotočujemo na ljepotu i zdravlje, slobodno vrijeme, rad na kući, posao i financije, internet, odnose i veze.