Posao

Jutarnja rutina uspješnih poduzetnika

Jutarnja rutina uspješnih poduzetnika
Agit.hr
Objavio: Agit.hr

Jeste li se ikad zapitali kako uspješnim ljudima izgleda dan? Što oni rade drukčije od prosječnog čovjeka? Svi smo si bar jednom obećali da ćemo se krenuti dizati ranije – „od sutra ustajem u 6 i bit ću produktivan/na“.

Neki su to i ostvarili te su shvatili koliko je zapravo vremena u jednom danu i što se sve stigne s urednom jutarnjom rutinom i rasporedom sna. No prava tajna krije se u detaljima jutarnje rutine, ne samo u buđenju na vrijeme. Što možemo naučiti od velikih poduzetnika i njihovih prvih sati u danu?

Jutro bez mobitela

Mnogi navode kako ne uzimaju mobitel u ruke unutar prvih pola sata od buđenja, već prve minute koje provode budni usredotoče na nešto drugo. Česta je praksa zadavanja ciljeva za taj dan. Prije nego uopće započnu dan, mnogi poduzetnici zamisle što trebaju i što žele postići u tom danu kako bi stvorili strukturiranost i lakše organizirali vrijeme.

Jutro bez mobitel

Poduzetnici već ujutro naprave plan što moraju obaviti tijekom dana.

Nekima je lakše koristiti bilježnicu za zapisivanje ciljeva i izradu popisa stvari koje treba napraviti u danu, a nekima to služi više kao mentalna vježba, no oko jednog se slažu – treba definirati dan prije nego se upustimo u njega.

Mentalno zdravlje i pozitivan stav

Popularno je i vođenje dnevnika ujutro i navečer koji služi kao voditelj kroz dan, a na kraju dana pruža sažetak svega što se dogodilo i što treba ostvariti sutradan. Dnevnik pomaže za podizanje svijesti i pozitivan početak dana – mnogi poduzetnici zapisuju na čemu su zahvalni i što ih pokreće u pojedinom danu.

Druge slične prakse su ponavljanje zahvala i vlastitih snaga pred ogledalom čime si podižemo samopouzdanje i pripremamo se za nove pobjede. Sličan je princip kao inspirativni natpisi i slike, no ovo je intimnije i primorani ste stvarno zagledati se u sebe i razmisliti o sebi.

Joga i sport

Opće je poznato da fizička aktivnost pospješuje mentalno zdravlje pa tako uspješni poduzetnici posvećuju dio svog jutra vježbi ili jogi. Joga je odličan alat za smirenje i lakši ulazak u novi dan, a tjelovježba Vam daje dovoljno energije za odraditi još jedan poslovni dan.

Sport je u ovom poslu bitan jer se dobar dio provodi u uredima gdje okruženje može biti monotono i većinu dana provodite sjedeći – tjelovježbom ćete održati svoj duh i tijelo mladim te ćete stečenu energiju moći uložiti u nove poslovne pobjede.

Razvoj zdravih navika

Ono što objedinjuje jutarnje rutine većine uspješnih poduzetnika su zdrave navike. Da bi nešto bilo djelotvorno, nije dovoljno to odraditi jednom, već treba stvoriti naviku. Ukoliko Vam se rano dizanje, vođenje dnevnika, vježbanje i čitanje u rano jutro čine rigoroznim, ako ih pretvorite u naviku, s vremenom će biti sve lakši.

Zdrave navike su ključ uspjeha – s vremenom ćete zahvaljujući kvalitetnim jutrima imati puno više energije i pomisao da ležite u krevetu satima prije ustajanja činit će Vam se odbojnom.

O autoru

Agit.hr

Agit.hr

Objavljujemo sadržaje različite tematike, a ponajviše se usredotočujemo na ljepotu i zdravlje, slobodno vrijeme, rad na kući, posao i financije, internet, odnose i veze.