Posao

Kako zarađivati na Fiverru?

Fiverr
Agit.hr
Objavio: Agit.hr

U 21. stoljeću sve više ljudi okreće se alternativnom stilu života koji ne uključuje uredski posao od 9 do 5 ili kupnju kuće. U svijetu koji se mijenja, nastaju novi načini zarađivanja koji će omogućiti da osoba radi neovisno o drugima i izvan neke firme i bez fiksnog mjesta prebivališta. Fiverr je odlična opcija za ljude koji redovno putuju, digitalne nomade, ali i za one koji uz stalan posao žele zaraditi na svojim uslugama.

Možete nuditi sve – od izrade dizajna u najrazličitije svrhe, preko prevođenja jezika do pisanja knjiga, članaka i izrade web stranica. Ovo je savršena prilika za one koji imaju specifičnu vještinu na kojoj možda ne zarađuju u svakodnevnom životu, a žele ih ponuditi drugima.

Kako početi?

Sva se komunikacija između kupaca i prodavača odvija unutar Fiverra tako da se radi o sigurnom okruženju, a plaćanje se odvija preko Paypala. Da biste krenuli zarađivati na Fiverru, potrebno je stvoriti novi profil, s tim da on mora biti upadljiv, ali nenametljiv – navedite vještine relevantne za ono što nudite te kreirajte kratak opis sebe i zašto ste baš vi kvalificirani za tu uslugu.

Zatim je potrebno kreirati „gig“, tj. posao koji nudite – i ovdje treba priložiti kratak opis svega od čega se usluga sastoji te se fokusirajte na izbor riječi – neka naslov bude pamtljiv te je korisno napraviti jasan dizajn vezan uz uslugu. Osim toga, ponavljajte riječi karakteristične za Vaše usluge u raznim ponudama.

Postoje dva načina da počnete zarađivati – možete čekati da Vam se kupci jave, što najčešće ne traje dugo ili možete pretraživati poslove koje kupci nude i javiti im se s prijedlogom za posao. Možda isprva nećete puno zarađivati, ali s vremenom će se sve više kupaca javljati budući da će postojeći ostavljati osvrte i ocjene vaših usluga.

Cijene usluga

Što se tiče troškova – izraditi profil na Fiverru je besplatno, no dio profita svake usluge odlazi Fiverru: ako se radi o cijeni ispod 40$, iznos je 2%, a za skuplje usluge dajete 5%. Možda Vam je prvi instinkt postaviti veću cijenu kako biste više zaradili na pojedinačnoj narudžbi, no bolje je na početku nuditi usluge po nižim cijenama kako bi više kupaca ocijenilo kvalitetu vašeg rada, a jednom kad počnete dobivati veći broj narudžbi možete povećati cijene.

Koje su najprodavanije usluge na Fiverru?

Na prvom mjestu je izrada web-stranica jer sve više i više proizvođača prebacuje dio posla online i radi se o rastućem tržištu. Sljedeće su usluge grafičkog dizajna – od odjeće do posjetnica i reklamnih plakata. Zatim slijedi sve popularniji „copywriting“ – radi se o pisanju članaka, kreativnih tekstova pa sve do knjiga, a slično tome zarađuje se i na prijevodima istih.

Najprodavanije usluge na Fiverru

Najprodavanija usluga na Fiverru je izrada web-stranica.

U zadnje vrijeme sve je veća potražnja za marketingom na društvenim mrežama kao i za oglašavanjem proizvoda na vlastitim društvenim mrežama za što morate imati veliku bazu pratitelja. Osim toga, popularni su i poslovi „voice-overa“ gdje se snimate kako čitate neki tekst.

Sve u svemu, na Fiverru možete zaraditi i s vrlo malo vještina kao i sa specifičnim talentima – važno je samo dobro se predstaviti i odraditi usluge najbolje što možete.

O autoru

Agit.hr

Agit.hr