Odnosi i veze

Koji je recept za sretan spolni život?

Ako želimo izgraditi strastveno i sretno partnerstvo koje će s vremenom postajati sve dublje i uzbudljivije, onda to definitivno treba graditi na vrlo jakim temeljima. Trokut strasti uključuje uzbuđenje, intimnost i senzualnost – ključne komponente sretne seksualnosti i ispunjenog partnerstva.

Mnogo je parova i supružnika koji se s godinama postupno odriču seksualnosti ili ona postaje više iznimka nego pravilo. Oni više nisu iskusni kao ljubavnici, već više kao najbolji prijatelji, koji su tijekom godina raznih važnih prekretnica, uspona, padova i iskušenja postali zarobljenici rutine, obaveza, izazova … Ali svoj život i ulogu u njemu uvijek možemo promijeniti ako imamo malo volje i hrabrosti.

Trokut strasti je jednakostranični trokut koji se sastoji od intimnosti, senzualnosti i uzbuđenja . Sve se njegove strane međusobno podupiru i stvaraju snažnu cjelinu. Dakle, ako želimo izgraditi ili ponovno uspostaviti strastveni odnos koji je ispunjen svime što prvenstveno znamo iz razdoblja zaljubljenosti, tada je trokut strasti prava formula. Ako pažljivije ispitamo, trokut sadrži:

  • Uzbuđenje: neizreciv je osjećaj uzbuđenja, zanimanja i privlačnosti prema partneru koji doživljavamo tijekom razdoblja zaljubljenosti, ali s vremenom blijedi.
  • Intimnost: duboki je osjećaj svjesnosti i spoznaje koji se vremenom razvija uz zajedničku ranjivost i produbljivanje emocionalne povezanosti.
  • Senzualnost: spektar je romantične, erotske i seksualne povezanosti između partnera; od držanja za ruke do neobuzdane seksualnosti.

1. Uzbuđenje

Zamislite da sjedite za stolom u svom omiljenom restoranu ili kafiću i čekate svog partnera koji je dugo bio odsutan. Dok gledate kroz prozor i tražite ga među mnoštvom ljudi, osjećate uzbuđenje. Ali kad ga iznenada vidite, ne osjećate leptiriće i slatko uzbuđenje, već osjećaje poput ponovnog susreta sa starim prijateljem.

Zvuči li vam poznato ili ste uspjeli zadržati to pravo uzbuđenje unatoč dugim godinama zajedničkog života? Ako rijetko ili nikada ne osjećate taj ugodan osjećaj u trbuhu pored svog partnera, možda ste podlegli pogrešnom uvjerenju da je uzbuđenje prolazno i da se izvorna privlačnost pretvara u prijateljstvo. Iako mnogi parovi ulaze u rutinu, ne treba prosuđivati statistiku ‘sivih i nezadovoljnih’ parova, koji se upravo predao sudbini. Potrebno je samo naučiti probuditi primarne osjećaje s partnerom.

2. Intimnost

Izraz intimnost znači duboku emocionalnu povezanost i istovremeno prijateljstvo s ljubavlju. To znači dopustiti partneru da spozna sve dubine koje su u nama, podijeliti s njim tajne i otkriti sve ono što jesmo. U duboko intimnoj vezi učimo vjerovati da će nas partner voljeti baš onakvima kakvi jesmo.

Pritom ne moramo skrivati svoje slabosti, ranjivosti i strahove i glumiti nešto što nismo. Istinska se intima postupno razvija kroz mnoga životna iskustva. U istinskoj bliskosti partneri su svjesni što znači bračni zavjet ‘u dobru i zlu’, što također uključuje svijest da jedan partner nije odgovoran za sreću drugog.

3. Senzualnost

Pojam senzualnost uključuje puni spektar osjetilne i seksualne energije koju osjećamo u sebi i razmjenjujemo s partnerom. Neizmjerno je širok raspon senzualnih užitaka, ali mnogi se parovi ograničavaju na uski spektar osjetilnih iskustava u dugotrajnim vezama.

U početku ima puno seksualnosti, ali s vremenom uzbuđenje popušta. Život postaje brz, nepredvidljiv i poput svih nas polako se držimo težine svakodnevnih obveza i zanemarujemo ljubavni život. Seksualni život postaje predvidljiv, rijedak ili ga uopće nema. Kao probuđeni ljubavnici, možemo se povezati sa svih svojih pet fizičkih osjetila.

Možemo istražiti nove načine povezivanja s partnerom, bilo da se radi o držanju za ruke u hodu ili zajedničkim strastvenim trenucima. Čak i ustrajnost u značajnom kontaktu očima donosi erotski intenzitet. Važno je biti svjestan da se seksualnost uglavnom odvija u glavi.

Balansiranje sve tri strane trokuta strasti

Sve tri strane trokuta ključne su za sretan i ispunjen seksualni i romantični odnos. Kad su izvan ravnoteže, veza manje-više pati. Ako smo s partnerom najbolji prijatelji i intimne osobe, ali ne njegujemo uzbuđenje i senzualnost, ne možemo imati uzbudljiv seksualni život – ljubav možemo osjetiti u vezi, ali bez stvarne želje.

Ako imamo puno senzualnosti, ali nisku razinu intimnosti, možemo se povezati putem seksualnosti, ali time ne možemo postići dublju intimnost. Tek kad su sve tri strane trokuta u ravnoteži, događa se ono što bi trebala biti svaka veza – isprepletanje intimnosti, senzualnosti i uzbuđenja je recept za sretan spolni život.

O autoru

Agit.hr

Agit.hr

Objavljujemo sadržaje različite tematike, a ponajviše se usredotočujemo na ljepotu i zdravlje, slobodno vrijeme, rad na kući, posao i financije, internet, odnose i veze.