Slobodno vrijeme

Zašto djetetu kupiti guralicu?

Guralica za djete
Agit.hr
Objavio: Agit.hr

Jedna igračka koja se proizvodi generacijama u različitim oblicima i od različitih materijala je guralica. Stare guralice izrađivale su se od drveta i većinom su bili bicikli bez pedala kojima se dijete kretalo odgurujući se od poda. S početkom uporabe plastike u industriji igračaka, razvili su se drugi oblici poput automobila i drugih malih vozila koja se također pokreću na odgurivanje nogama.

Što se tiče dizajna, ova igračka je primamljiva djeci jer može biti najrazličitijih ukrasa i imitirati vozila iz crtića kao i imati naslikane likove, no guralice su više od obične igračke i predstavljaju možda najvažniju igračku u djetetovom razvoju. Također, dob korištenja guralice nije fiksna i dobro je čim ranije krenuti s njom. U nastavku pročitajte nekoliko razloga zašto bi djetetu trebalo kupiti guralicu.

1. Razvijaju samostalnost

Iako se dijete s velikim brojem igračaka može igrati samo, bez pomoći odraslih, guralica zahtijeva veću stopu samostalnosti. Bicikli bez pedala predstavljaju prvi alternativni način kretanja Vašeg djeteta i omogućavaju mu da se kreće brže i neovisno o drugima.

Guralica razvija samostalnost

Za razliku od ostalih igračaka, guralica omogućuje veći stupanj samostalnosti.

Ovime pokazujete mališanu da vjerujete u njegovu procjenu i dajete mu dozu odgovornosti koja u toj dobi znači pohvalu.

2. Poboljšavaju motoričke sposobnosti

Iako ne sadrže pedale, guralice su dobre za razvoj motoričkih sposobnosti jer dijete mora naučiti kombinirati trčanje, odgurivanje i upravljanje volanom. Isprva će vjerojatno cijelo vrijeme imati noge na podu, no s vremenom će se sve više usuditi podizati noge i jače se odgurivati, a kako bi to uspjelo, potrebne su mu motoričke sposobnosti i usklađenost radnji.

3. Dobre su za ravnotežu

Poznato je da djeca nemaju najbolji osjećaj za ravnotežu i često se spotiču i padaju pa im je ovakva igračka odličan alat za razvoj osjećaja ravnoteže i održavanje balansa. Guralica je prva prilika za dijete da se uistinu osloni na svoju ravnotežu i bez opasnosti nauči savladati mali bicikl.

Naravno, pri učenju je dobro imati kacigu, ali guralice nisu napravljene tako da mogu ići velikom brzinom, niti su od teškog materijala pa zapravo ne prijeti nikakva opasnost od ozljede.

4. Odličan prijelaz za početak učenja vožnje bicikla

Iako možete odmah krenuti na vožnju biciklom, guralice su dobra opcija prije samog početka jer daju djetetu osjećaj sigurnosti i samopouzdanja u svoje sposobnosti koje će mu olakšati vožnju biciklom.

Puno je bolje uzeti guralicu kao prvi korak umjesto bicikla s pomoćnim kotačima jer pomoćni kotači stvaraju prevelik osjećaj sigurnosti i usporavaju razvoj ravnoteže i samostalnosti, dok guralica omogućava da dijete samo stvori osjećaj za balans. Učenje vožnje bicikla nesumnjivo je lakše ako se mališan prvo naučio na guralicu.

Sve u svemu, guralice imaju izrazito pozitivan učinak na razvoj djetetovih motoričkih sposobnosti, samostalnosti, osjećaja ravnoteže i povjerenja u vlastitu procjenu te su kao takve nezaobilazna igračka u razvoju.

O autoru

Agit.hr

Agit.hr

Objavljujemo sadržaje različite tematike, a ponajviše se usredotočujemo na ljepotu i zdravlje, slobodno vrijeme, rad na kući, posao i financije, internet, odnose i veze.